Primaire hoofdpijn

Primaire hoofdpijnsoorten besproken door:

© teksten zijn auteursrechterlijk beschermd.

©"dr. Elizabet Boon, Neurologiecentrum Vlierbeek - UPCKU Leuven, campus Kortenberg

In de hoofdpijnclassificatie wordt volgens de International Headache society (ICHD-3-Beta) een onderscheid gemaakt tussen primaire en secundaire hoofdpijnen. Elk hoofdpijntype krijgt in deze classificatie bepaalde kenmerken waaraan voldaan moet zijn om de juiste diagnose te kunnen stellen. Op de website van de International Headache Society (http://www.ihs-headache.org/ichd-guidelines) kan je de classificatie terugvinden.

De primaire hoofdpijntypes zijn hoofdpijnen die geen onderliggende oorzaak hebben zoals een infectie ( vb. sinusitis), hersenletsel ( bloeding, tumor..) of andere oorzaken. Men deelt ze in in vier groepen: migraine, spierspanningstype-hoofdpijn, trigeminale autonome cefalalgieën en andere primaire hoofdpijnen die minder vaak voorkomen.

Een juiste diagnose is gebaseerd op de kennis van de criteria die in de classificatie beschreven staan en deze zijn zeker gekend door een hoofdpijnspecialist.

Enkel een goede anamnese waarin de juiste vragen gesteld worden door de arts kan leiden tot een juiste diagnose en behandeling. Als patiënt kan je zelf helpen door de kenmerken van de aanvallen of pijn al na te gaan en te noteren.

Kenmerken zijn de plaats op het hoofd waar de pijn zit, de duur van de aanvallen, de aard van de pijn (stekend, kloppend, drukkend), de intensiteit ( pijnscore tussen 0-10), uitlokkende factoren (beweging, slaaptekort, alcohol..), bijkomende symptomen zoals misselijkheid, braken, tranen of roodheid van het oog, neusloop, verstopte neus, hinder van licht of geluid, drang om te bewegen,…

Ook het effect van reeds uitgeprobeerde behandelingen kan je noteren en doorgeven aan de arts.

Om een secundaire oorzaak uit te sluiten zal soms aanvullend onderzoek zoals beeldvorming van de hersenen gebeuren (MRI hersenen) maar dit is meestal enkel nodig bij twijfel over de oorzaak.

MIGRAINE BUDDY - Nederlandstalige hoofdpijndagboek app

Ken je de app Migraine Buddy al? Deze app kan je helpen bij het registreren van je aanvallen. Hiermee kan je snel en eenvoudig je aanvallen registreren en het helpt je om een juister inzicht te verkrijgen in je hoofdpijnproblematiek. Je kan je gegevens doorsturen via een bestand zodat je een overzicht verkrijgt. Dit kan je mee nemen op consultatie naar je arts. Deze gegevens zullen je arts helpen een snellere en juistere diagnose te stellen. Deze app wordt wereldwijd door 1 miljoen mensen gebruikt. Dit helpt de wetenschappers om inzicht te krijgen in de complexiteit en verscheidenheid in hoofdpijnproblematiek. Door de app te gebruiken helpt je een stukje mee om de complexiteit in kaart te brengen. Migraine buddy is anoniem en gebruiksvriendelijk.

Download de app in de App Store : https://itunes.apple.com/us/app/migraine-buddy/id975074413?mt=8


Download de app in de Google Playstore (Android) https://play.google.com/store/apps/details?id=com.healint.migraineapp&hl=nl

Primaire hoofdpijnsoorten